Adem - en Ontspannings Weekend.

“A lot of … ” heeft ondertussen veel ervaring in het organiseren van weekendworkshops. Het zangweekend is daar een goed voorbeeld van.

Wat heel vaak naar voren komt, onder andere tijdens onze weekenden en repetities zijn, bij zangers en zangeressen, amateurs en professionals, de problemen omtrent de ademhaling. Adem tijdens zang is ook niet eenvoudig, maar ademen in het dagelijkse leven gaat ook niet altijd foutloos.Nieuw in het aanbod zijn daarom adem- en ontspanningsweekenden.

Adem- en ontspanningstherapie in het algemeen

Adem- en ontspanningstherapie is gericht op het voorkomen van de overspanning die mogelijk de voedingsbodem is van uiteenlopende klachten en symptomen. Vanuit ontspanningstherapie wordt overspanning uitgelegd als een duurzaam verhoogde, onnodige en niet functionele, maar gewoon geworden spanning (Jacobson, 1970; Whatmore & Kohli, 1974; Van Dixhoorn, 1988). Het is vaak een restant van vroegere, onvoldoende verwerkte perioden van stress, die niet langer functioneel is, maar waar je nu aan gewend bent geraakt. Het belemmert het functioneren, je voelt je niet optimaal, maar de spanning heeft zijn signaalfunctie verloren. De spanning voelt “gewoon” aan, bijna natuurlijk. Een andere reden voor de term ‘gewone overspanning’ is dat het zoveel voorkomt, dat het mensen nauwelijks meer aan elkaar opvalt. Desondanks is het een voedingsbodem voor klachten, disfunctioneren en onwelbevinden. Gewone overspanning is geen klacht, maar een toestand die blijkt aan de respons op instructies voor bewust ontspannen. Vaak wordt iemand tijdens de behandeling bewust hoe groot zijn spanning feitelijk was.

Adem in het dagelijkse leven

We denken vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan. Ademen gaat toch vanzelf?

Gelukkig wel, maar helaas gaat het niet altijd vanzelf goed. Ademen is onlosmakelijk verbonden met ontspanning. Zorgen omtrent demhaling kan dus ook heel veel stress veroorzaken (en andersom). De kunst van het ontspannen en goed ademhalen is te leren, is zelfs voor iedereen te leren! Twee bekende ademzorgen zijn hyperventilatie en stotteren. Naast deze, zeer vervelende, ademstoornissen zijn er nog vele andere, minder bekende, ademzorgen die een reeks van lichamelijke en geestelijke klachten kunnen veroorzaken. Vaak herkennen mensen met ademzorgen zich in een kleiner wordende wereld. Het ademen gaat niet meer vanzelf, het wordt een stressgebeuren vaak terugkerend in specifieke omstandigheden. Vermoeidheid, tobben, te hoge werkdruk, te veel “ er voor anderen willen zijn en jezelf vergeten”, te veel voor de buitenwereld leven. Het belangrijkste wordt vergeten: Jij! Tijdens het adem- en onstpanningsweekend is er tijd voor jou. Je leert in een kleine groep prachtige oefeningen ter ontspanning. Je wordt bewust gemaakt van wat je lichaam zelf kan. Het is geen “ zweverig” weekend. De oefeningen die gebruikt worden zijn via wetenschappelijk onderzoek goed gedocumenteerd (Lehrer & Woolfolk, 1993).

Het eerstkomende adem- en ontspanningsweekend.

Van 29 juni t/m 1 juli organiseert het Ademcentrum, onderdeel van “ A lot of …” dit weekend. Vergelijk dit weekend niet met een zangweekend. Dit is meer persoonsgericht, de groep is niet groter dan 20 personen, er heerst rust. Tijdens dit weekend staat dus niet het ademgebruik bij zang centraal, maar juist het ademgebruik in het dagelijkse leven.

Er worden veel oefeningen en technieken aangeboden tijdens dit weekend. De oefeningen zijn allen gericht op het werken met je lichaam. Prachtige oefeningen waar je in het dagelijks leven nog veel plezier van zult beleven. Lianne begeleid je in je oefenproces, Gerard verzorgt de coaching.

Gastvrouw en gastheer

Gastvrouw en Gastheer zijn Lianne Speelman en Gerard Treffers

Lianne Speelman is Adem- en Ontspanningstherapeute, (zij werkt o.a. met de Dr. van Dixhoornmethode) in die hoedanigheid nam zij het voortouw in het organiseren van een Adem- en Ontspanningsweekend. Zij zal de diverse adem - en ontspanningsoefeningen introduceren en begeleiden .

De “ A lot of…” dochter: het Ademcentrum zet zich in om de kwaliteit van het ademen bij het individu te verbeteren. De zeer uitgebreide methode “ van Dixhoorn” zal in de komende jaren een steeds belangrijkere plaats in gaan nemen bij het Ademcentrum.

Gerard Treffers is naast dirigent/ zangcoach, waarbij de groepsdynamica centraal staat, ook NLP trainer. Hij gebruikt diverse technieken van communiceren om de mensen zelf te laten ervaren wie ze laten zien middels hun communicatie. Is dat dezelfde persoon als wie je werkelijk bent? Gerard begeleid je om je eigen hulpbronnen te vinden.

Administratie

We verblijven in een prachtige locatie, in het rustige dorpje De Glind. Er zijn twee-persoons kamers beschikbaar. We maken gebruik van een zaal voor onze oefeningen en we eten in het restaurant. Oefeningen buiten (bij goed weer) behoren tot de mogelijkheid.

De kosten van dit weekenden zijn 240 Euro. (all in behalve drankjes).

Het maximaal aantal deelnemers ligt rond de 20 personen. De inschrijving is reeds gestart.

De “ A lot of…” dochter: het Ademcentrum zet zich in om de kwaliteit van het ademen en ontspannen bij het individu te verbeteren. De zeer uitgebreide methode “ Van Dixhoorn” zal in de komende jaren een steeds belangrijkere plaats in gaan nemen bij het Ademcentrum.